Suomessa valmistetut korut
Henkilö­kohtainen palvelu

OPAS Näin huolehdit koruistasi käytössä

Korujen käyttö ja säilytys

15.7.2021

Tässä muutamia vinkkejä, joilla korusi pysyvät kauniina ja ehjinä pidempään sekä säilyttävät häikäisevän säihkeensä. Älä ota korujen käyttämistä kuitenkaan liian vakavasti, sillä korut saavat olla mukana  arjessasi ja korut ovat ennen kaikkea tehty käytettäväksi.

Hopean hapettuminen on luonnollinen prosessi ja kuuluuhopean luonteeseen. Hopea aina tummuu, kun se joutuu kosketuksiin kosteuden, hapon tai ilman rikkiyhdisteiden kanssa.

Pienillä vinkeillämme ja neuvoillamme kuitenkin helpotat korujen huoltoa ja puhdistusta sekä huolehdit, että korusi pysyvät ehjinä.

5 tärkeintä vinkkiä pähkinänkuoressa

1. Päälle ja pois ensimmäisenä

Pue korut päälle viimeiseksi ja riisu ne ensimmäisenä. Käsittele koruja puhtain käsin.

2. Vältä kemikaaleja

Laita korut päälle vasta kun olet suihkutellut hiuslakan ja hajuveden sekä meikannut: Kosteusvoiteet, hiuslakka ja hajuvesi eivät kuulu yhteen korujen kanssa. Meikkaa ensin sekä suihki hiuslakat ja hajuvedet päälle ennen kuin puet korusi. Edellämainitut aineet aiheuttavat koruihin värjääntymistä ja likaantumista, kuten myös muut kemikaalit.

3. Vältä naarmuuntuminen

Vältä korujen naarmuuntumista säilyttämällä ne erillään toisistaan. Älä kasaa koruja lipaston päälle tai korurasiaan.

4. Kohtele hellyydellä

Korut kestävät elämässäsi mukana, mutta kohtelet niitä hellästi ja kunnioituksella: Jos teet jotakin, joka voi naarmuttaa kolhia tai rikkoja koruja tai käsittelet kemikaaleja, ota korut pois päältä. Erityisesti ketjut ovat herkkiä.

5. Puhdista korut käytön jälkeen

Puhdista korut miedolla käsitiskiainesseoksella käytön jälkeen, kuivaa ja säilytä ilmatiiviisti valolta ja kosteudelta suojattuna: Hopeakorut kannattaa säilyttää erillisissä ilmatiiviissä pusseissa, kuten pienissä minigrip-pusseissa. Korut eivät tykkää kosteasta (lisää tummumista). Varmista laittaessasi korut säilytykseen, että ne ovat kuivia. Kuivaa siis huolellisesti.

Pitääksesi korusi kauniina ja kunnossa, näissä tilanteissa korut kannattaa riisua:

Urheilu ja liikunta

Urheillessa on vaara, että koruille tulee mekaanista rasitusta tai korut hukkuvat, mutta sen lisäksi korusi eivät rakasta hikoilua.

Nukkuminen

Korut on hyvä ottaa pois nukkumaan mennessä. Näin esimerkiksi korvakorujen tapit tai rungot eivät vääntyile ja joudu turhalle rasitukselle, joka johtaa rikkoutumiseen.

Siivoaminen

Monet siivousaineet pitävät sisällään kemikaaleja, jotka vahingoittavat korujen materiaaleja. Lisäksi siivotessa usein kädet kastuvat tai käytetään kumihanskoja, jotka materiaalina ei sovi yhteen hopean kanssa.

Suihkussa käyminen, uiminen ja saunominen

Kloori sekä suolavesi tai äärimmäiset lämpötilat eivät sovi yhteen korujen kanssa. Täten uidessa, paljuillessa ja saunoessa, korut kannattaa riisua. Kloori muuttaa hopean sekä jalokivien värejä ja jopa heikentää kultaa. Meriveden suola puolestaan himmentää koruja ja voi heikentää juotettuja kohtia.

Kokkailu

Keittiöstä löytyy useita ruokatarvikkeita, kuten munat, viinietikka, sipulit, oliivit ja sinappi, jotka pitävät sisällään rikkiä ja saavat erityisesti hopeakorut tummumaan.

Pestessäsi kädet

Mikäli koruihin jää käsisaippuasta jäämiä, korujen pinta muuttuu nopeasti sameaksi ja himmeäksi.

Pitäessä päällä villavaatteita tai kumihanskoja

Materiaalina villa ja lateksista valmistetut kumihanskat saavat aikaan hopeakorujen kanssa reaktion, joka nopeuttaa korujen tummunemista.

Korujen säilyttäminen

ÄLÄ
  • Älä säilytä koruja ikkunalaudalla, auringonpaisteessa tai äärimmäisissä lämpötiloissa.
  • Älä ripusta koruja korvakoru- tai korutelineeseen tai ole valmis puhdistamaan koruja useammin.
  • Älä kasaa koruja yhteen kasaan tai heitä laatikkoon, myöskään korulippaassa. Näin vältät korujen hankaantumisen ja naarmuuntuminen keskenään sekä sotkeutumisen solmuun.
  • Älä käytä kylpyhuoneetta korujen säilyttämiseen: erityisesti hopeakorut tummuvat kosteassa ilmassa.
KYLLÄ
  • Säilytä koruja omissa pehmeäpintaisissa rasioissaan tai korupusseissa ja mielellään ilmatiivisti ja kuivassa esimerkiksi erillisissä minigrip-pusseissa. Näin vältät tummunemista sekä pölyyntymistä ja likaantumista. Voit myös säilyttää koruja kosteutta poistavien silica-pussien kera.
  • Kaulakorut kannattaa säilyttää lukko kiinni. Näin ketju ei mene solmuun.
  • Koruille oikea säilytyspaikka on myös lasten ja lemmikkien ulottuvissa. Pienet osat voivat juuttua kurkkuun ja mahdolliset lasten rajut leikit voivat rikkoa korut.

Vakuuttaminen

Erityisesti arvokkaiden korujen osalta, muista myös varmistaa, että vakuutuksesi kattaa niin kotona kuin maailmalla myös korusi. Tarkistathan lisäksi esimerkiksi korujen säilytystä koskevat ehdot omasta vakuutusyhtiöstäsi, sillä ehdoissa saattaa olla hienoisia eroja vakuutusyhtiöittäin.

Korujen säilytys kassakaapissa

Avainsanat
Picture of Toimitus

Toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SAATAT PITÄÄ MYÖS NÄISTÄ

Värikkäät opaalit tummalla taustalla

Mistä opaalit tulevat?

Outback eli Australian karu autiomaa tunnetaan ääriolosuhteistaan, kauniista mutta tappavan armottomista maisemistaan sekä uskomattoman sitkeistä ihmisistä. Yksi näistä elinkeinoista, joka sitoo ihmisiä tähän syrjäiseen maisemaan,

Hopeinen sormus, jossa opaali istutettuna

Opaali – Lokakuun syntymäkivi

Opaali on kiehtonut ihmisiä jo tuhansien vuosien ajan ainutlaatuisen väriloistonsa sekä optisten ominaisuuksiensa vuoksi. Tämä arvokas jalokivi ei ole pelkästään visuaalisesti lumoava, vaan sillä on