Suomessa valmistetut korut
Henkilö­kohtainen palvelu

OPAS Näin pidät korusi puhtaana

Korujen hoito & puhdistus

15.7.2021
Korujen puhdistus ja hoito ovat tärkeitä huolehtiaksesi koruistasi. Korut ovat parhaimmillaan käytössä. Silti monet arastelevat korujen käyttämistä, koska pelkäävät vahingoittavansa korujaan. Kotimaiset korut ovat tehty kestämään, käytettäväksi ja nautittavaksi päällä, ja niiden likaantumista tai naarmuuntumista ei kannata pelätä. Suurempi vääryys on, jos kauniit korut majailevat vain lipaston laatikossa.  

Oikein käytettynä ja huollettuna korut ovat lähes ikuisia. Käytössä kertyvä lika, tummumat tai mahdolliset naarmut voidaan korjata ja huoltaa. Korut saavat nähdä elämää ja olla osa elämääsi, mutta muista kohdella koruja niiden ansaitsemalla kunnioituksella ja arvostuksella. Korujen käyttämiseen ei kuitenkaan tarvitse suhtautua tiukkapipoisesti. Jokainen meistä on joskus jättänyt korut pitkän päivän jälkeen korut pöydän päälle rasian sijaan ja luistellut puhdistusrutiineista – ja se annettakoon anteeksi.

Meidän ohjeillamme kuitenkin pidät hyvän huolen koruistasi sekä saat parhaat vinkit niiden käyttämiseen ja puhdistamiseen. Näin korusi säihkyvät kauniimmin ja tuovat iloa päiviisi pidempään.  Kaikille koruille säännöllinen puhdistus sekä säilyttäminen oikein ovat tärkeää

Näyttääkseen hyvältä ja säilyttääkseen säihkeensä korut tarvitsevat puhdistusta ja hieman hellää hoitoa. Korujen putsaus ja hoito edesauttavat, että koruistasi on pitkäikäistä iloa.

Yleisimmät arvokorujen materiaalit ovat hopea ja kulta. Myös suurin osa verkkokauppamme koruista on valmistettu näistä materiaaleista. Pääosin puhdistusvinkkimme soveltuvat kummallekin materiaalille.

Huono uutinen on, että hopeakorujen tummuminen on väistämätöntä, koska korusi ovat jatkuvasti alttiina ilmalle. Hyvä uutinen puolestaan on, että puhdistaminen sekä tummentumien ja lian poistaminen on suhteellisen helppoa. Tummuminen on ominaista, mutta huoltamalla koruista saa kuin uusia. Korujen tummuminen ei ole ilmiö heikosta laadusta vaan usein merkki siitä, että koruja tulisi säilyttää ja huoltaa paremmin ja säännöllisemmin. Puolestaan kulta ei juurikaan tummu.

Voit omalla toimimillasi estää ja hidastaa korujen tummentumista ja likaantumista. Lisäksi oikea säilytys ja käyttö edesauttaa, että korusi pysyvät kauniina ja kunnossa. Katso myös nämä toimivat vinkit, jotka on hyvä huomioida koruja käytettäessä.

Kokeile esimerkiksi näitä keinoja korujen puhdistamiseen:

Vaahtokylpy koruille

  1. Lisää lämpimään veteen pari tippaa käsitiskiainetta. Sekoita kuplivaksi.
  2. Liota koruja noin 10 minuuttia lian irrottamiseksi.
  3. Korujen ahtaat ja pienet rakoset voit harjat kevyesti pehmeällä harjalla kuten käyttämättömällä pehmeällä hammasharjalla.
  4. Vinkki! Huuhtele korut lasissa tai kulhossa. Jos käytät juoksevaa vettä, sulje ainakin altaan korkki. Et halua, että korusi tai sen osa tipahtaa viemäriin.
  5. Kuivaa tai anna kuivua nukkaamattomalla liinalla (puuvillakangas) tai pyyhkeen päällä. Vinkki! Voit kuivata koruja myös hiustenkuivaajan viileällä puhalluksella.
  6. Kiillota mikrokuituliinalla tai korujen puhdistukseen tarkoitetulla liinalla.
  7. Sulje kuiva koru ilmatiivisti pieneen minigrip-pussiin säilytystä varten.

Vaahtokylpy poistaa koruista lian ja esimerkiksi jäämät kosmetiikasta, mutta se ei poista tummentumia.

TÄRKEÄÄ HUOMIOIDA

  • Älä altista koruja äärimmäisille lämpötiloille: Älä siis suorita puhdistusta kiehuvan veden avulla tai huuhtele jääkylmällä vedellä!
  • Mitä puhtaampaa kulta on, esimerkiksi 24 karaatin kulta, sitä pehmeämpää se on ja tällöin korua EI kannata harjata.
  • Kultakoruissa on usein jalokiviä tai helmiä, joten niiden puhdistuksen kanssa tulee olla varovaisempi ja tarkempi. Olethan siis tarkkana koruja puhdistaessa, että valitset oikea keinot korujesi materiaaleille.

Suolakylpy hopeakoruille

Tämä keino sopii hyvin, kun tummentumia on jo muodostunut enemmän ja likaa on koruissa sellaisissa kohdissa, josta et pääse sitä puhdistamaan harjalla tai liinalla. Tarvikkeiksi tarvitset astian, suolaa, kuumaa vettä ja alumiinifoliota.

  1. Aseta korut kulhoon ja peitä ne kuumalla (ei kiehuvalla) vedellä.
  2. Lisää suola ja sekoita varovasti, kunnes suola liukenee.
  3. Kun suola on liuennut, lisää siihen veteen muutama pieni pala alumiinifoliota. Tämä aiheuttaa kemiallisen reaktion, jossa korujen tahraantunut alue muuttuu kiiltäväksi.
  4. Viimeistele huuhtelemalla, kuivaamalla ja kiillottamalla. (kts. yllä)

Kokeile myös näitä:

Korujen kiillotusliinat

Korujen puhdistukseen nopea apu, joka kulkee myös kätevästi mukana matkustaessa, on puhdistusliina. Liinassa kankaaseen on imeytetty puhdistus- ja kiillotusainetta. Liinaa hankkiessasi, varmista valmistajan tiedoista, että se sopii käytettäväksi korujesi materiaalin kanssa. Pitkäikäisten kangasliinojen lisäksi markkinoilla on myös hopean ja korujen puhdistukseen suunniteltuja kosteuspyyhkeitä.

HUOM! Älä käytä puhdistusliinaa patinoiduille koruille: joissakin koruissa on tarkoituksella käytetty tummennettuja pintoja ja koristetummennoksia pintakäsittelynä ja puhdistusliina poistaa nämä pintakäsittelyt.

 

 

Ultraäänipesuri

Ultraäänipesuri on vaivaton tapa puhdistaa korut nopeasti. Muutaman kymmenen euron hintaiset laitteet käyttävät puhdistukseen ultraääntä, vettä ja pesuliuosta ja ulottuvat pesemään myös korujen pieniä rakoja ja koloja. Pesun jälkeen korut tulee huuhdella ja kuivata.

HUOM! Tarkistava ultraäänipesun soveltuvuus korullesi, erityisesti jos korussasi on jalokiviä, korukiviä tai helmiä. Jokaiselle kivellä on omat ominaisuudet ja erityisesti huokoisille kiville ultraäänipesu ei sovellu.

Puhdistusaineet

Kultasepän liikkeet myyvät erilaisia korujen puhdistukseen sopivia aineita. Osa puhdistusaineista toimii niin, että koru upotetaan puhdistusainepurkkiin.

HUOM! Puhdistusaineet ovat usein tehty poistamaan tummentumia ja näin ollen ne eivät sopi patinoiduille koruille, koska ne vievät mukaan tumman pintakäsittelyn.

Mikäli korut ovat voimakkaasti tummentuneita tai koru on vioittunut, kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen. Asiantunteva kultaseppä myös tarkastaa korun kunnon ja esimerkiksi kivien istutukset sekä korjaa korut.

Lisää muun muassa jalokivien ja helmien puhdistuksesta voit lukea Suomen Kultaseppien Liiton nettisivuilta. Myös Amerikan Gemmologinen Instituutti, Gemological Institute of America (GIA), tarjoaa vinkkejä erityisesti jalokiville.

Ps. Netistä löytyviin tee-se-itse -puhdistus vinkkeihin kannattaa suhtautua varauksella. Korujen puhdistamiseen on helppoja ja asianmukaisia tarkoitukseen sopia menetelmiä ilman niksipirkkamaisia vippaskonsteja. Esimerkiksi ruokasoodalla ja hammastahnalla hinkkaamiset voit jättää väliin, sillä parempia ja turvallisempiakin keinoja on. Muistathan, että mikäli puhdistaminen arveluttaa, voit aina kääntyä ammattilaisen puoleen.

Avainsanat
Picture of Toimitus

Toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SAATAT PITÄÄ MYÖS NÄISTÄ

Värikkäät opaalit tummalla taustalla

Mistä opaalit tulevat?

Outback eli Australian karu autiomaa tunnetaan ääriolosuhteistaan, kauniista mutta tappavan armottomista maisemistaan sekä uskomattoman sitkeistä ihmisistä. Yksi näistä elinkeinoista, joka sitoo ihmisiä tähän syrjäiseen maisemaan,

Hopeinen sormus, jossa opaali istutettuna

Opaali – Lokakuun syntymäkivi

Opaali on kiehtonut ihmisiä jo tuhansien vuosien ajan ainutlaatuisen väriloistonsa sekä optisten ominaisuuksiensa vuoksi. Tämä arvokas jalokivi ei ole pelkästään visuaalisesti lumoava, vaan sillä on