Hanna Korhosen Komorebi-korusarja on kuin valon tanssi metsän siimeksessä. Japanilaisesta käsitteestä ‘komorebi’ inspiroituneen korusarjan ruskansävyiset safiirit ja kultafiligraani tuovat mieleen valon, joka kuultaa lehtien lomasta. Hannalle on tärkeää, että korujensa kautta kukin voisi kokea komorebi-hetken: rauhallisen ja seesteisen tunteen aivan kuin olisit itse metsässä. Korusarjassa on myös syvällinen sanoma valon ja varjon ikuisesta tanssista, joka kietoutuu elämiimme.
Hanna Korhosen Komorebi-korusarjan takaa avautuu satumainen matka metsän siimekseen. Kaikki alkoi ideasta, jonka juuret ovat japanilaisesta käsitteestä “komorebi”. Suomeksi sana viittaa valoon, joka siivilöityy puiden lehtien läpi.
Hanna havahtui tähän inspiraation lähteeseen, kun ruska-aikaan metsässä vallitsi erityinen tunnelma. Siellä, syvällä metsässä, ainoa valonlähde tuntui olevan lehtien läpi kajastava valo. Se loi lasimaalauksen kaltaisen vaikutelman, jonka Hanna toistaa nyt koruissaan käyttämällä eri sävyisiä safiireja sekä kultafiligraania.
Komorebi-korusarja on myös yksi Hanna näyttötöistä kohti taideteollisuusalan erikoisammattitutkintoa ja kultaseppämestariutta.
Hannan koruissa on merkityksellinen viesti. Valon ja varjon ikuinen tanssi on ollut inspiraationa monissa hänen koruissaan aiemminkin, kuten Vuoden koru 2022 -kilpailun “Light always wins” -finalistikorusarjassa. Voimakas sanoma kulkee myös tämän vuoden ehdokaskorusarjan ytimessä.
Korusarjassa kiteytyy ajatus “valo loistaa pimeydessäkin.” Hanna kertoo, miten jokaisella meistä on elämässään hämäriä hetkiä, varjoja ja synkkiä kausia. Hanna haluaa muistuttaa, että valon ja varjon taistelua ei käydä vain hänen korusarjojensa muotoilussa, vaan myös kunkin meidän elämässämme ja ympäröivässä globaalissa maailmassa.
Aina on kuitenkin se valo, joka puhkeaa esiin ja antaa toivoa. Samalla tavalla kuin hänen koruissaan, elämässäkin on valopilkkuja kirkastaen pimeyden ja tuoden luottamusta tulevaan.
Hanna on luontoihminen. Hän tuntee syvää yhteyttä luontoon ja lataa akkujaan samoilemalla metsässä ja nauttimalla luonnon kauneudesta, monimuotoisuudesta ja hoitavasta vaikutuksesta. Korujensa kautta Hanna haluaa välittää myös sanomaa luonnon ainutlaatuisesta arvosta. Samalla hän pohtii, säilyykö perinteikäs vahva luontoyhteys meissä suomalaisissa vai katoaako se uusien sukupolvien myötä.
Hanna ammentaa vaikutteita myös laajemmin japanilaisesta kulttuurista kuten kintsugi ja wabi-sabi filosofioista, joissa rikkonainen ja epätäydellinen ovat vahvuutta ja kauneutta. Lisäksi hän luo koruihinsa luontevasti luonnon sattumanvaraisuutta. Hänen suunnittelunsa perustuu tasapainoon, joka syntyy vastakohtien lumosta, olipa kyse valosta ja varjosta tai tekstuurien kontrasteista.
Hannan korut, mukaan lukien Komorebi-korusarja, ovat osoituksia perinteisistä kultasepän metodeista ja tekniikoista. Hänen koruissaan ilmenee selkeästi jugend-tyylin vaikutteita, mutta hän ei pelkää leikitellä myös geometrisillä muodoilla. Hannalle korut ovat kuin runoutta, jotka pitävät sisällään suuria tarinoita ja merkityksiä.
Jo lapsena Hanna ihasteli kauniita esineitä ja kimaltavia kiviä. Nuorempana opinnot veivät kohti taiteellisten ammattien kirjoa, mukaan lukien taidemaalaus ja keramiikka. Hanna kuitenkin havaitsi oman tekemisensä olevan luonteeltaan erittäin korumaista: hienovaraista, pientä ja siroa. Polku veikin korualan opintoihin ja jo ensimmäisen pajapäivänsä aikana, hän tajusi olevansa täysin omassa elementissään. Hanna valmistui Kuopion muotoiluakatemiasta (nykyisin Savonia Muotoilu) vuonna 2003.
Hannan yritys Hanna K Design & Jewellery on toiminut vuodesta 2006 asti. Kuopiossa sijaitsevassa ateljeemyymälässään Hanna tekee pääasiassa uniikkikoruja, sekä lisäksi vanhojen korujen kunnostamista ja uudistamista.
Hannan uralle mahtuu monia menestyksen hetkiä, myös kansainvälisesti. Hän on muun muassa voittanut ”Cultured Pearl Association of American” Pearl Design -kilpailun Orient- ja häät-kategorian, saanut kahtena perättäisenä vuonna pronssipalkinnon A’Design Awards kisassa, sekä sijoittunut finaaliin ”Aqua, Ambra, Aquila” -meripihkakorukilpailussa ja Vuoden kaunein sormus -kilpailussa. Vuoden koru -finaalissa Hanna on mukana nyt kolmatta kertaa.
Hannan finalistikorusarjaan kuuluu tällä hetkellä kaulakoru ja koukulliset isot korvakorut. Hanna kuitenkin paljastaa, että hänellä olisi kiinnostusta laajentaa kokoelmaansa tulevaisuudessa. Hän suunnittelee tekevänsä sarjaan sormuksen, yksinkertaisemman riipuksen sekä pelkistetymmät pienet nappikorvakorut.
Sekä kaulakoru että korvakorut ovat hienovaraisen elegantteja. Niiden ääni ei kuulu kirkuvana esimerkiksi juhlien vilskeessä. Korut keskittyvät kertomaan tarinan huutamisen sijaan. Tästä huolimatta, korut kiinnittävät huomion myös juhlavien asujen kanssa. Kaulakoru istuu korkealla solisluun yllä ja siksi onkin parhaimmillaan tarpeeksi ison kaula-aukon kanssa ihoa vasten.
Komorebi-koruissa Hanna on panostanut huolella jokaiseen yksityiskohtaan. Korusarja ja sen yksityiskohdat kuten saranat ovat kokonaan käsintehty alusta loppuun. Korujen päämateriaali on hopea. Viimeistelynä hopean patinointi antaa pinnalle syvän tumman sävyn, joka luo mielenkiintoisen kontrastin korun muiden osien kanssa. Kultaa puolestaan on käytetty kivien istutuksissa ja filigraanikoristeluissa.
Montanalaiset safiirit sekä muut värisafiirit ovat tärkeä tarinankerronnan elementti. Niiden sävyissä Hanna on onnistuneesti tavoittanut ruskan sävyt. Oranssi, vihreä ja keltainen, yhdessä muutamien värittömien safiirien kanssa, muodostavat syksyisen väripaletin.
Alun perin Hanna suunnitteli korusarjaansa runsaammaksi koristeluilla ja kivien istutuksilla. Kuitenkin työskennellessään hän huomasi, että tyylin pelkistys runsauden sijaan korostaa yksityiskohtia ja antaa koruille kaivattua hengitystilaa.
Korusarjan nimi: Komorebi
Suunnittelija: Hanna Korhonen
Paikkakunta: Kuopio
Korusarjan osat: Kaulakoru, korvakorut
Materiaalit: Hopea, kultafiligraani, värikkäät safiirit
Miksi juuri sinun korusi tulisi valita Vuoden koruksi?
”Koruissani yhdistyy klassisuus ja moderni kokeileva ote. Ne kunnioittavat perinteistä kultasepän työtä, mutta tuovat sen tähän päivään tämän hetken aspektilla. Koruissani piilee myös filosofisempi näkökulma: Ne kertovat tarinaa luonnon valon ja varjon taistelusta, ja samalla symboloivat toivoa. Finalistikorusarjani kutsuu katsojansa myös miettimään, miten voimme säilyttää luonnon kauneuden ja yhteyden siihen tulevaisuudessa.”
Tämän korujen digitaalisen kohtauspaikan rakentamiseen on saatu CreMa avustus/ AVEK,OKM .
© Jules & Beryl
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.