Suomessa valmistetut korut
Henkilö­kohtainen palvelu

Miksi kotimainen koru ansaitsee äänen?

Suomalainen korukulttuuri, erityisesti kultaseppäkulttuurin ja korutaiteen näkökulmista, on jäänyt marginaaliseen osaan.  Tällä hetkellä suomalaiset on totutettu ketjumyymälöiden geneerisen valikoiman myötä mieltämään korut massatuotantona tehdyiksi tai toisessa ääripäässä kasvottomiksi ylellisyystuotteiksi. Samaan aikaan kultasepänmyymälöiden valikoima muuttuu geneerisemmäksi massatuotteiksi, josta yhä isompi määrä valmistetaan ulkomailla. Arvokoruille on syntynyt jopa negatiivinen status, joka on muokannut korunkäyttökulttuuriamme monen maan mittapuita koruttomammaksi.

Vaikka kotimaisen korualan osaaminen ja design ovat maailmanluokan tasoa, on ala jäänyt parrasvaloista syrjään. Kotimainen koru ylittää mediakynnyksen valitettavan heikosti ja sen sijaan naistenlehtien sivut ovat täyttyneet halpatuotantona tehdyistä muotikoruista, ja muotialan vastuullisuuskeskusteluissa on unohtunut kotimaisten korujen vastuullisuus tuontituotteisiin ja halpamateriaaleihin verrattuna.

Kuluttajat, jotka haluat persoonallisempia tai näyttävämpiä koruja, eivät löydä niitä ostettavaksi. Toisaalla lahjakkaat muotoilijat ja kultasepät yrittävät löytää tuotteilleen ostajia, koska eivät pääse isojen ja globaalien brändien varjosta pienin resurssein kuluttajien tietoisuuteen. Isojen yritysten dominanssi on myös ajaa alan pienet toimijat myös usein tekemään taiteellisia myönnytyksiä designiin hintakilpailuille markkinoille, mikä köyhdyttää entisestään suomalaisen korun moninaisuutta.

Monelle alan pienelle taitajalle korona-aika on ollut rankkaa taloudellisesti ja henkisesti.  Pitkittynyt tilanne on aiheuttanut monelle huolen omasta elinkeinostaan.  Koronatilanteen myötä kotimaisuus, vastuullisuus ja pienyrittäjien tukeminen on noussut entistä suuremmaksi trendiksi, mutta vähemmän tunnettuna koruala ei ole päässyt hyödyntämään tätä arvomaailman muuttumista. Samaan aikaan alan koulutusleikkaukset muodostavat yhtälön, jossa kotimainen alan osaaminen ja moninaisuus sekä lahjakkuudet ovat vaarassa kadota.

Tämä kaikki on vieraannuttanut ihmiset entistä enemmän arvokorujen ääreltä, ja samalla synnyttänyt entistä haasteellisemman vääristyneiden mielikuvien kuilun, jota me Jules & Berylissä lähdemme ylittämään yhdessä alan edustajien kanssa.