Suomessa valmistetut korut
Henkilö­kohtainen palvelu

TARUNOMAISEN YKSITYISKOHTAINEN KORUSARJA

Carina Blomqvistin Karppi | Vuoden koru 2023 -finalisti

Carina Blomqvistin Karppi on tarina ahkeruuden palkitsemisesta. Voimakoru-Karpin tarinassa on ripaus vastoinkäymisten voittamista ja fantasiamaailmojen henkeä. Karpin tarunomainen olemus on visuaalisesti tunnistettavasti Carinan korujen joukkoon, jossa mielikuvitus ja sadut muuntautuvat 3D-teknologian avulla yksityiskohtaisiksi ja kolmiulotteisiksi koruiksi. Carinan mielikuvituksen maailma tuottaa ennen näkemättömiä koruja, joissa on mukana vahva taustatarina.

Karpit ja kalat luovat voimaantumista

Carina Blomqvistin Karppi-korujen tarinan alku juontaa horoskooppien maailmaan ja ensimmäiseksi aiheeksi valikoitu kalat. Alun perin lähtökohtana oli, että Carina pohti toteuttavansa fantasiakorun kustakin horoskooppimerkistä. Karpin tarinassa on kuitenkin myös mukana kiinalainen tarina, joka alkoi kiehtomaan häntä.

”Kuulin kiinalaisen tarinan, jossa karppi ui virtaavaa vettä vastaan uutterasti päästäkseen lohikäärmeen portille. Palkinnoksi hankalan matkan suorittamisesta karppi muutettiin lohikäärmeeksi. Tarinaan kiteytyy hyvän työn tekeminen ahkerasti ja siitä saatu palkinto.”, Carina muistelee kuulemaansa tarua. Hänelle Karppi edustaa päättäväisyyttä ja pyrkimystä tehdä parhaansa – huolimatta synkästä maailmasta ympärillämme. Korujen kaksi karppia tukevat toisiaan vahvasti tässä pyrkimyksessä.

Carina Blomqvistin Karppi on tarina ahkeruuden palkitsemisesta. Korujen kaksi karppia tukevat toisiaan tässä synkässä maailmassamme.

Aihe tuntui osuvalta myös sen vuoksi, että Carina on aiemmin toteuttanut lohikäärmekoruja. Taru puhutteli ja hän kiteytti Karppiin tarun voiman. Carina itse kuvailee koruaan voimakoruksi. Hänelle voimakoruihin kuitenkin liittyy se, että kantaja luo itse itselleen oman tarinansa, jonka voiman hän ammentaa koruun.

Carina suunnittelupöydällä syntyy satuolentoja ja tarujen hahmoja

Karppiin Carina halusi tuoda myyttisyyden ja mytologian hahmoja, mutta työstää niistä omaan tyyliinsä. Voimakalat eivät ole ensimmäistä kertaa aiheena hänen Vuoden koru -finalistikoruissaan. Vuonna 2021 Carina oli mukana kilpailussa Betta-voimakalalla, jossa yhdistyi kultakalan viehkeys, pusukalan herkkyys ja taistelukalan tahto.

”Finalistikorujen kalateema on kyllä osittain sattumaa”, naurahtaa Carina. ”Itämaisessa kulttuurissa kaloilla on vahva symbolinen merkitys. Lisäksi sadut ja satumaailma ovat olennainen osa suunnittelemiani koruja. Nämä vaikutteet näkyvät työssäni vahvasti. Seuraavaksi kuitenkin voisin siirtyä kotimaisiin kansantaruihin ja poimia aiheeksi vaikkapa hauen”, hän pohdiskelee.

Carina kuvaa, että hänen tyylissään on ollut aina sadun ja fantasian vaikutteita. ”On mukavaa toteuttaa jotakin sellaista, joka ei saa pahaa aikaiseksi.”, miettii hän vaikutteitaan. ”Välillä tosin jo pohdin alanko olemaan liian vanha tällaisille mielikuvitukselle, sadulla ja fantasialle. Mutta vielä nämä hahmot ovat tuoneet suurta iloa toteutuessaan mielikuvitukseni maailmasta.”, hän jatkaa.

Karppi-riipus

Klassiseen yksinkertaisuuteen Carina ei kuitenkaan pysty. Uudet teknologiat puolestaan tuovat uusia ja parempia mahdollisuuksia toteuttaa taruolentoja: teemojen ympärillä hänen luovuutensa suorastaan ryöpsähti, kun 3D-tekniikka mahdollisti entistä yksityiskohtaisempien ja runsaampien korujen toteuttamisen.

Kultaseppä-muotoilija Carina suunnittelee omien mallistojen lisäksi myös koruja Lumoavalle.  Carina on palkittu vuonna 2012 Vuoden Kultaseppänä ja vuonna 2013 Vuoden kauneimmasta sormuksesta.

“”Koruissa on runsas muotokieli ja vahva kolmiulotteisuus. Fantasiamaailmassa on myös viitteitä japanilaiseen taiteeseen ja perinteisiin. Koru on tarunomainen ja taidokkaasti viimeistelty. ”
VUODEN KORU -ESIRAATI”

Satuhahmot seikkailevat kirjekuorien nurkissa

Carinalle satujen hahmot pelmahtavat paperille mitä moninaisimmista lähteistä ja eri vaikutteet ruokkivat ideoita. Esimerkiksi Game of Thrones – sarjan myötä paperille ilmestyi lohikäärmeitä. ”Itseltäni ei löydy kaunista organisoitua luonnoskirjaa kuten monilla. Kaipaankin vielä aikaa, jolloin laskut saapuivat kirjeitse. Näihin valkoisiin kuorin raapustelin usein ensimmäisen idean. Luonnokseni ovatkin pino kirjekuoria ja sudoku-lehtien nurkkia.”, Carina kertoo ideoidensa hahmottelusta.

Kun piirustus on valmis, muutetaan se 3D-muotoon korun valmistusta varten. Korusarjassa on hyödynnetty 3D-tekniikkaa, joka mahdollistaa pienimmätkin yksityiskohdat sekä struktuurien ja moniulotteisuuden luomisen. Karppi-korujen mallinnuksen on tehnyt Iiris Tuppurainen Carinan piirustuksen mukaisesti. Vaikka koruissa on mukana uutta teknologiaa, korujen viimeistelyn ja kokoonpanon Carina tekee itse. Karppi-korujen materiaali on hopea.

Lasin työstäminen Carinan uusi unelmia

”Lasin työstämisen puolella käsityö on vahvasti mukana. Siksi tuntuukin paremmalta käyttää nykytekniikkaa korujen osalta, kun kuitenkin käsillä tekeminen seuraa työssäni toisella tapaa,” kertoo Carina uudesta aluevaltauksestaan.

Lasin työstäminen on ollut Carinan pitkäaikainen unelma. 2020 hän päätti uskaltaa ottaa askeleen kohti yhtä unelmaansa ja aloitti opiskelut Ikaalisten käsi- ja taideteollisessa oppilaitoksessa sisustuslasin linjalla. Korujen sijaan lasista syntyy muun muassa tasolasitöitä, joissa toistuu hänen koruistaankin tuttuja aiheita. Carinan iso unelma on, että voisi toteuttaa lasitöitä ja koruja molempia rinnakkain – yhdistäen lasityöt ja korun yhdeksi teokseksi. ”Ehkäpä tulevaisuudessa minua voisi kuvailla fantasiataiteilijaksi”, pohtii Carina.

Näyttävät riipukset ovat Karppi-sarjan tähtiä

Karppi-korusarjassa tähtenä on kahden kalan riipus. Carinalle tuttuun tapaan, myyntiin tarkoitetun riipuksen lisäksi, riipuksesta hän on tehnyt näyttävämmän uniikkikappaleen, joka on esillä myös kuvauksissamme. Uniikkikorussa ketju on ripustettu kuplamaiseen ripustuslenkkiin ja kaloista roikkuu pitkiä ketjulenkkejä. Korun perusmallissa, riipus koostuu pelkästään kahdesta kalasta.

Sarjasta on esillä kuvauksissamme lisäksi pitkät uniikkikorvakorut, joissa pyrstömäisestä muodosta roikkuu pitkiä ketjuja. Korvakoruja voi käyttää myös yksittäin vain toisessa korvassa tai sitten perinteiseen tapaa pareittain.

Arjen voimakoru

Vaikka riipuksella sekä korvakoruilla on kokoa, sopii riipus myös arkeen, erityisesti voimakoruna nostattamaan päivän tunnelmaa ja omaa mielialaa. Korvakorut sopivat keveytensä puolesta myös arkeen ja pyrstömäisen osan kanssa, ne kertovat käyttäjänsä pilkkeestä silmäkulmassa ja leikittelevyydestä. Sarjan uniikkiriipusta kuvailisin niin sanotuksi shopwpiece-koruksi, jonka kuuluu näkyä huomiota herättävän asun kanssa tai mielikuvituksellisissa fantasiavalokuvauksissa.

Carinakin tunnistaa, että korujensa fantasiamaailma ei välttämättä ole sellainen, joka löytäisi tiensä kaikkien korurasiaan. Oli korujen käyttötarkoitus sitten mikä tahansa kantajansa päättämä, toivoo hän Karppi-korujen muodostuvan heille voimakoruiksi, joka tuo kantajalleen voimaa ja suojelua. Korun symboliikka tulee Carinan mukaan kunkin muodostaa itse omista tarinoistaan ja elämän poluistaan juuri itselleen sopivaksi.

Karppi-sarjaan kuuluu myös pitkät korvikset – käytä yksin tai yhdessä.

 

 

Korusarjan nimi:  Karppi

Suunnittelija: Carina Blomqvist

Paikkakunta: Lahti

Korusarjan osat: Riipus, korvakorut sekä uniikkiriipus

Materiaalit: Hopea

Miksi juuri sinun korusi tulisi valita Vuoden koruksi?

“Mielestäni korujeni tyyli on erottuva ja sisimmästäni tuleva. Tyylini kulmakivet ovat persoonallisuus, symbolinen arvo ja yksilöllisyys. Karppi-koruissa kannattaa katsoa detaljeja ja löytää kaikki pienimmätkin yksityiskohdat.”

Johanna Lundán | Jules & Berylin päätoimittaja
Picture of Johanna Lundán

Johanna Lundán

Johanna Lundán on Jules & Berylin perustaja, jonka rakkaus kotimaisiin koruihin on synnyttänyt myös Vuoden koru -kilpailun. Johanna on toiminut yrittäjänä vuodesta 2005 ja aktiivisena vaikuttajana nuorkauppakamarissa vuodesta 2003 lähtien. Vapaa-ajalla Johannan koukuttaa livekeikat, keraamiikkatyöt, elokuvat ja matkustaminen.